8 eenvoudige maar effectieve tips voor social media

Social media zijn prachtige tools die het delen van relevante informatie over jouw bedrijf en branche een stuk toegankelijker maken. Helaas betekent ‘toegankelijk’ uiteraard niet hetzelfde als ‘succes’.  

Bovendien maakt deze toegankelijkheid het ook een stuk makkelijker om een foutje de wereld in te sturen. Pech gehad, denk je misschien… Helaas werkt dit niet zo wanneer je het uithangbord bent van een professioneel bedrijf. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de meest effectieve tips bij het delen van content op social media. 

1. Spelling en grammatica 

Het lijkt een inkoppertje, maar dat blijkt het in de praktijk toch vaak niet te zijn. Toegegeven, een spelfoutje is snel gemaakt maar dit is meteen waar de professionals zich onderscheiden van de beginnelingen. Wees eerlijk; als jij namens jouw bedrijf of organisatie een brief eruit stuurt, loop die je die toch ook even twee keer na voordat je die op de bus doet? Social media heeft het verzenden van digitale ‘post’ enorm toegankelijk gemaakt, maar je doet er verstandig aan om het verzenden van berichten naar jouw doelgroep op dezelfde wijze te benaderen als traditionele brieven. Mensen irriteren zich namelijk snel aan spelfouten en dat is zonde voor de klantbeleving van jouw bedrijf als je dit met een korte check kunt besparen, toch? 

In navolging van het eerste punt willen we graag het belang van grammatica benadrukken. Het is niet voor niets dat een hoop bedrijven op zoek zijn naar goede copywriters, want het is nu eenmaal een ‘vak apart’. Dat betekent niet dat je meteen een doorgewinterde professional moet inhuren voor een enkele post, maar probeer iemand met verstand van taal en grammatica binnen je bedrijf of organisatie mee te laten kijken voordat je jouw bericht de wereld instuurt. Een andere tip is Grammarly. Dit programmaatje corrigeert automatisch je teksten terwijl je schrijft. Werk je uitsluitend in Chrome? Probeer dan eens de extensie van LanguageTool. Het kost je slechts een paar extra handelingen, maar voorkomt een matige eerste indruk van jouw bedrijf. 

2. Kies je emoticons creatief, maar verstandig 

Het gebruik van emoticons heeft door de jaren heen een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Van simpele knipoog naar goed door ontwikkelde advertenties met hoge conversie, emoticons hebben het inmiddels allemaal meegemaakt. Het is ook aangetoond dat social media advertenties en berichten die zijn voorzien van de juiste emoticons een hogere klikfrequentie hebben, dan berichten zonder emoticons. Met de nadruk op juiste emoticons, want hier gaat het vaak fout. Door de populaire cultuur hebben veel emoticons inmiddels een subtiele of dubbele betekenis gekregen. Wij raden aan om bij het opstellen van je advertenties in ieder geval Emojipedia bijdehand te houden en regelmatig te checken.  

3. ‘Get a grip’ op hashtags en handles 

Hoewel het gebruik van hashtags of handles nuttig kan zijn voor het vergroten van de vindbaarheid van jouw content, kun je de plan ook misslaan door het gebruik van teveel en irrelevante hashtags. Bovendien kan het een beetje ‘wanhopig’ overkomen. Bedenk bovendien dat sommige hashtags ook irrelevant kunnen zijn voor de merkidentiteit en merkbeleving, dus bedenk vooraf een campagne goed welke hashtags en handles wel relevant zijn voor jouw merk of bedrijf.  

4. Timing is everything 

Nadat je hard hebt nagedacht over de perfecte content wil je natuurlijk dat die door zoveel mogelijk ogen gezien wordt. Hierbij draait het, net zoals veel zaken in het leven, om de kunst van timing. Timing voor social media posts is zo belangrijk omdat er steeds meer geplaatst wordt. Om dus zo goed mogelijk gevonden en gezien te worden, dien je te plaatsen op die tijden dat jouw ideale klant online is. Uiteraard gaat hierbij om een aanname waar je goed over na hebt gedacht, waarschijnlijk al toen je jouw ideale klant probeerde vorm te geven. Onze tip is om een periode lang op verschillende ‘slimme’ tijdstippen te posten en vervolgens te kijken wanneer je de meeste interactie terug zag. Immers, interactie is een van de belangrijkste graadmeters voor succes op social media.  

5. Zorg voor afwisseling; iedereen is anders 

De grote aantrekkingskracht van social media is uiteraard… media. Je laat dus flink wat kansen liggen als je de bijdragen van jouw organisatie of bedrijf alleen beperkt tot tekst. Iedereen is verschillend en daarmee ook ieder’s favoriete manier om content te consumeren. De een houdt van lange lappen tekst, de ander is alleen maar te porren voor een snelle video en weer een ander luistert uitsluitend naar podcasts tijdens het boodschappen doen. Onze tip is uiteraard zoveel mogelijk vormen te proberen, om vervolgens wederom te onderzoeken waar jij met jouw bedrijf het meeste succes bij haalt. Grote kans dat je goede resultaten haalt met het gebruik van professionele video’s; er is al veel onderzoek gedaan naar de relatief hoge conversie van video. 

6. Besteed tijd aan jouw titel 

Een goede titel kan bepalend zijn voor het succes van je artikel of bijdrage op social media. Je weet zelf immers ook dat er tegenwoordig ontzettend veel te lezen is online en daarom moet je wel keuzes maken. Hoe doe je dat? Door een inschatting te maken op basis van de titel! Daarbij wordt er steeds vaker aangeraden om met verleidelijke titels te schrijven: zoals de 7 (x) die jij wilt weten over (y). Kijk maar eens naar boven… precies, wij hebben hetzelfde gedaan. De reden waarom dit zo aantrekkelijk werkt is dat er een persoonlijk call to action wordt gegeven aan een stuk content. Het werkt bijna onbewust. Tegelijkertijd zijn wij een groot voorstander van ‘de daad voegen bij het woord’. Je ziet immers steeds meer ‘lijstjes’ met verleidelijke titels waar vervolgens weinig inhoud in terug te lezen valt… jammer, want hierdoor wordt je niet positief verrast. Wij raden aan het om te draaien: steek je titel enthousiast in, maar zorg dat de inhoud van jouw content nog waardevoller is. Een sterke marketingtactiek volgens het principe van ‘under promise, over deliver’. 

7. Haak in op de (juiste) momenten… 

Bijna iedereen heeft wel een mening over het nieuws en actualiteiten. Daarom is ‘inhaken’ op berichten met nieuwswaarde op social media doorgaans een slimme zet. Je kunt aan de slag met de ‘bekende’ dagen, zoals feestdagen en vakanties maar als je even stilstaat bij belangrijke dagen binnen jouw vakgebied gedurende het jaar kun je wellicht nog veel meer ‘events’ op de kalender markeren. Doe dit ook zeker, want alleen het benoemen van deze events kan jouw doelgroep ongetwijfeld waarderen. Wanneer je dit weet te combineren met wat creativiteit kun je vervolgens ook af en toe een leuke knipoog maken naar nieuws van de dag en jouw diensten, producten of bedrijf. Bedenk wel dat originaliteit erg belangrijk is, maar jouw reputatie nog belangrijker.  

8. Adverteer, maar met mate 

Last, but not least: advertenties. Maar al te vaak zien we bedrijven ontzetten enthousiast van start gaan met verschillende social media door een lange tijd heel veel content te produceren en vervolgens de handdoek in de ring te gooien. Tegelijkertijd is het zonde om niet de volledige potentie van deze social media platforms te benutten en de realiteit is dat bijna ieder platform een bepaalde vorm van advertenties aanbiedt; zeker Facebook en Instagram. Door gerichte advertenties te ontwerpen en te (A/B-)testen kun je in korte tijd een hele succesvolle campagne opzetten. De truc is om hierbij niet blind een budget in te zetten, maar op basis van succes langzaam maar zeker succesvolle campagnes uit te breiden. Onthoud, ‘slow and steady wins the race’… 

Wil jij graag eens advies over een social media campagne? Ben je benieuwd naar onze ervaringen en hoe wij jou zouden kunnen helpen? Neem dan vooral even contact op en dan verdiepen wij ons graag in jouw casus.

Meld je aan voor Remarkable Update

Meld je aan en ontvang gratis tips & tricks over strategie, online marketing en webdesign.

Meer nieuws

Design-onderscheidend-groei-bedrijf-1503

Waarom design onderscheidend is voor
de groei van je bedrijf

Design is voor veel mensen nog steeds een lastig begrip. De een associeert het met het
ontwerp van producten of objecten, de ander denkt bij design aan de ervaring van schoonheid.
Design thinking binnen organisaties en bedrijven gaat zelfs uit van een alomvattende
benadering van design, binnen alle onderdelen van de bedrijfsvoering.

Lees verder »

8 eenvoudige maar effectieve tips voor social media

Social media zijn prachtige tools die het delen van relevante informatie over jouw bedrijf en branche een stuk toegankelijker maken. Helaas betekent ‘toegankelijk’ uiteraard niet hetzelfde als ‘succes’. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de meest effectieve tips bij het delen van content op social media. 

Lees verder »