Waarom-onderhoud-WordPress-noodzakelijk-is

Waarom onderhoud van je WordPress website noodzakelijk is

WordPress is wereldwijd het meest gebruikte CMS (Content Management System) voor het bouwen en onderhouden van websites. Ooit begon WordPress als simpel blogsysteem, maar inmiddels is WordPress uitgegroeid tot een uitgebreid CMS met een heel ecosystem aan plugins en thema’s eromheen. Dit zorgt natuurlijk voor oneindig veel mogelijkheden voor jouw website. Maar het is wel belangrijk dat al deze elementen met elkaar kunnen blijven communiceren.

Om nou te zorgen dat je website niet verslechtert, is regelmatig onderhoud echt een must. Gelukkig kunnen wij jou hier mee uithelpen, maar eerst leggen we je graag uit hoe een WordPress website nou eigenlijk werkt en waarom regelmatig onderhoud nodig is.

Hoe een WordPress website werkt

WordPress websites bestaan uit enkele onderdelen die samenwerken om jouw website goed te laten functioneren. Het is belangrijk dat deze allemaal up-to-date zijn en goed met elkaar kunnen samenwerken, anders kunnen er problemen ontstaan en kan je website (deels) crashen, een probleem wat professioneel opgelost moet worden wat tijd en geld kost. 

De belangrijke onderdelen zijn:

  • WordPress CMS – dit is het content management system dat gebruikt wordt om een website te ontwikkelen en de content te beheren. Dit is de fundering van de website waar de rest op gebouwd wordt.
  • Het thema – dit is het onderdeel wat bepaalt hoe je website eruitziet. Ook kan het zorgen voor extra functionaliteiten die passen bij de presentatie van jouw bedrijf.
  • De plugins – dit is externe software die gekoppeld kunnen worden aan je WordPress website om extra functionaliteiten toe te voegen, bijvoorbeeld voor het bouwen van een module op maat of voor een betere vindbaarheid van je website op Google.
  • De database – hier worden de teksten, afbeeldingen en andere data van je website opgeslagen, denk aan pagina’s, plugins, etc.

Deze onderdelen zorgen samen dat jouw website alles bevat dat nodig is om online succes te behalen, maar geen of slecht onderhoud van deze onderdelen zorgt uiteindelijk ervoor dat je website met de tijd verslechtert op het gebied van design en functionaliteiten.

Updates voor beveiliging en functionaliteit

De bovengenoemde onderdelen van WordPress-websites behoren constant geüpdatet te worden. Die updates zorgen bijvoorbeeld voor verbeteringen van je website als verbeterde beveiliging of extra handige functionaliteiten. Zeker updates van de plugins en thema’s komen bijna wekelijks. Om veilig en effectief te kunnen updaten heb je een specialist nodig, omdat je website kan crashen als een van die onderdelen een fout bevat, wat je weer veel tijd en geld kan kosten. In de meeste gevallen ben je goedkoper uit om het onderhoud van je website uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Al is het alleen al om te zorgen dat je zeker weet dat de website op de juiste manier onderhouden wordt en er een externe partij verantwoordelijk voor is.

Beveiliging is belangrijk voor je Google rankings

Het is dus belangrijk om te onthouden dat updates mede zorgen voor de veiligheid van je website. Door regelmatig te updaten lopen jij en de bezoekers van je website minder risico om slachtoffer te worden van internetcriminelen. Maar wist je dat ook de beveiliging van je website invloed heeft op de zoekresultaten in de zoekmachines? Wanneer je je website niet laat updaten en Google je website beschouwd als mogelijk onveilig, zal het bezoekers van je website waarschuwen en adviseren weg te blijven. Als gevolg zal je website minder hoog in de zoekresultaten van Google te vinden zijn. Dat wil je natuurlijk niet! Je wilt je website dus zeker geüpdatet hebben.

Opschonen van de database

Naast updaten is het ook verstandig om routinematig de database van je website op te schonen. Het optimaliseren van de database zorgt ervoor dat je website goed blijft functioneren en snel blijft laden. Als je geen ervaring hebt met het optimaliseren van een database, dan is het beter om dit door een specialist te laten doen. Eén klein foutje in de database kan je hele website laten crashen.

Back-up beheer voor continuïteit 

Een ander belangrijk onderdeel van onderhoud van je WordPress website is het aanmaken en beheren van back-ups. We zien nog vaak genoeg dat er websites zijn die geen back-ups achter de hand hebben. Dit is natuurlijk niet handig. Stel je website crasht of wordt gehackt, dan heb je dus geen mogelijkheid om een back-up terug te plaatsen. In veel gevallen ben je dan de controle over je website kwijt. Door het onderhoud van je WordPress website uit te besteden aan een specialist ben je zeker dat er altijd back-ups aangemaakt worden.

Sneller laden van pagina’s

Tegenwoordig is het net zo belangrijk om een snelle als een mooie website te hebben. Doet je website er te lang over om een pagina te laden? Dan verlies je onnodig een groot deel van je websitebezoekers. Om pagina’s sneller in te laten laden wordt vaak gebruikgemaakt van een cache, een soort digitale doos waar ingeladen pagina’s ingestopt worden. Wanneer een bezoeker later weer naar die pagina’s gaat die gecached zijn, hoeven die niet opnieuw geladen te worden, maar openen ze supersnel, omdat de informatie gelijk uit de cache gehaald wordt. 

Enige nadeel: updates van het thema of de plugins kunnen ervoor zorgen dat pagina’s uit de cache verkeerd getoond worden. De caches moeten dus ook actief worden beheerd en eventueel geleegd worden om verkeerde cacheversies te voorkomen. Hieronder zie je in een schematische weergave wat er achter de schermen gebeurt wanneer je een website bezoekt. Je ziet dat wanneer een pagina of afbeelding gecached is, de volgende bezoeker deze direct vanuit de cache inlaadt. Vaak kan er dan een laadtijd van <1-2 seconde(s) bereikt worden aangezien deze pagina’s direct geleverd kunnen worden. 

SSL-certificaten en beheer

Iets wat we ook nog vaak tegenkomen zijn websites zonder SSL-beveiliging. Dit kan ofwel komen doordat het SSL-certificaat verlopen is en vernieuwd moet worden, ofwel omdat er simpelweg geen SSL-certificaat geïnstalleerd is geworden. Beide gevallen zijn natuurlijk een doemscenario aangezien bijna iedere browser een beveiligingswaarschuwing geeft wanneer een website geen SSL-verbinding heeft:

Bij onderhoud door een specialist worden de SSL-certificaten vaak ook beheerd om te zorgen dat de verbinding tussen de websitebezoeker en website versleuteld blijft. Dit is ontzettend belangrijk, vooral als je bezoekers gevoelige informatie delen via jouw website, zoals bijvoorbeeld betaal- en persoonsgegevens. Hieronder zie je schematisch het verschil tussen een verbinding zonder en met SSL-verbinding. Een SSL-verbinding zorgt uiteindelijk dat de verbinding tussen je websitebezoeker en website versleuteld is. Websites die https:// voor hun domeinnaam hebben zijn dus beveiligd, vaak zie je dan ook een groen slotje in je browser. 

Design intact houden

We zien ook vaak bij websites die niet of slecht onderhouden worden dat ook het design langzaam maar zeker verslechtert. Dit komt doordat de plugins en het thema verantwoordelijk zijn voor het design. Als deze niet worden geüpdatet kunnen er functionaliteiten wegvallen. WordPress voert namelijk na verloop van tijd zijn eigen updates uit vanwege beveiligingsrisico’s. Dat betekent dat WordPress dan ook meer verwacht van de plugins en het thema. Als deze dan niet geüpdatet zijn dan kan het zijn dat WordPress functies blokkeert van de plugins of het thema. Dit kan dan ervoor zorgen dat gedeeltes van het design uit elkaar vallen. Dit geeft natuurlijk geen goede indruk van je bedrijf wanneer een nieuwe lead jouw website bezoekt. Slecht onderhoud van je website kan je dus zelfs geld kosten omdat die nieuwe lead dan toch ergens anders gaat kijken. 

Onderhoud en beveiliging door Remarkable Online

Natuurlijk helpen wij onze klanten ook met onderhoud en beveiliging van hun WordPress websites. Voor een vast bedrag per maand regelen wij het onderhoud en beveiliging. Zo kun jij je richten op je core-business en ben je er zeker van dat je website in goede handen is. 

Ben je benieuwd naar onze pakketten? Neem vrijblijvend contact met ons op. We kunnen ook websites onderhouden en beveiligen die we niet gebouwd hebben.

Meld je aan voor Remarkable Update

Meld je aan en ontvang gratis tips & tricks over strategie, online marketing en webdesign.

Meer nieuws

Design-onderscheidend-groei-bedrijf-1503

Waarom design onderscheidend is voor
de groei van je bedrijf

Design is voor veel mensen nog steeds een lastig begrip. De een associeert het met het
ontwerp van producten of objecten, de ander denkt bij design aan de ervaring van schoonheid.
Design thinking binnen organisaties en bedrijven gaat zelfs uit van een alomvattende
benadering van design, binnen alle onderdelen van de bedrijfsvoering.

Lees verder »

8 eenvoudige maar effectieve tips voor social media

Social media zijn prachtige tools die het delen van relevante informatie over jouw bedrijf en branche een stuk toegankelijker maken. Helaas betekent ‘toegankelijk’ uiteraard niet hetzelfde als ‘succes’. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de meest effectieve tips bij het delen van content op social media. 

Lees verder »