Als je deze introductie leest, is de kans groot dat jij al jaren rondloopt met een goed idee in je hoofd. Ook is de kans groot dat je al een paar keer hebt overwogen om dat idee een serieuze kans te geven en er een echt bedrijf van te maken! Kennelijk was er toch telkens iets wat je er van weerhield om daadwerkelijk te starten. Daar baal je misschien van, maar dat helpt je natuurlijk ook niet verder. Wat je hopelijk wel verder helpt, is onze reeks artikelen met praktische adviezen en tips om dit jaar wel goed van start te gaan met jouw bedrijfsidee!
We beginnen deze reeks met een focus op concept, platform en marketing.
Concept is ‘king’
Net zoals content ‘king’ is voor een goede bezochte blog, is een concept dat voor een goedlopend bedrijf. Volgens Van Dale is een concept een: ‘opzet, plan of ontwerp’.
Een bedrijfsconcept is dus eigenlijk een ‘plan’ van jouw bedrijf en dit wordt dus ook wel een ‘business plan’ genoemd. Over wat er bij een businessplan komt kijken, kunnen we een compleet ander artikel schrijven, maar als we focussen op de hoofdlijnen is het best overzichtelijk. Het draait eigenlijk hierom:
- Wat ga je doen, waarom ga je dat doen en aan wie ga je het verkopen?
- Wat is de potentiële marktomvang (en is die volgens jou groot genoeg)?
- Wat zijn actuele trends binnen jouw markt: is er sprake van een hype, groeimarkt of een product of dienst dat nooit uit de mode raakt?
- Wie zijn je belangrijkste concurrenten (en hoe denk jij die te kunnen verslaan)?
- Welke (juridische) vereisten zijn nodig voor jouw idee (en kun je daar aan voldoen)?
- Welke financiële investeringen zijn nodig om je bedrijf te starten (en kun je die organiseren)?
Als je de antwoorden op deze vragen begint uit te werken, zul je ongetwijfeld tegen meer vragen aanlopen. Probeer deze dan ook te verwerken in je plan zodat het steeds completer wordt. Het doel van een businessplan is niet het schrijven of presenteren van het plan zelf, maar vragen te beantwoorden. Van jezelf, maar ook van potentiële investeerders. Zodra je erachter komt dat je alle vragen eigenlijk goed kunt beantwoorden, ben je een flinke stap dichterbij een succesvolle start van je bedrijf.
Effectief verkopen via platform of website
Na het uitwerken van je concept, moet je bepalen waar je jouw product of dienst wilt aanbieden. Dit is een enorm belangrijke stap omdat dit voor een groot gedeelte de ‘scope’ van de start van jouw plan bepaalt. Natuurlijk droomt iedere ondernemer van een prachtige, moderne app of website die miljoenen euro’s omzet, maar de realiteit is dat die niet zomaar gebouwd is.
Vraag je daarom af wat er voor nodig is om zo succesvol mogelijk te starten met je idee, maar focus daarbij op het zo effectief mogelijk verkopen van jouw product of dienst. Stel dat je bijvoorbeeld een eigen kledingmerk wilt lanceren. Dan kun je er voor kiezen om meteen een grote webshop te bouwen, maar je kunt ook starten met het verkopen van je kleding op grote platformen als Bol, Amazon of zelfs Marktplaats.nl. Zo vind je immers snel klanten, kun je meteen wat omzet genereren en dat geld vervolgens zo slim mogelijk gebruiken voor het ontwerp en ontwikkeling van je eigen webshop.
Weet waar je (marketing)kansen liggen
Zodra je weet waar je wilt verkopen, moet je jouw aandacht verschuiven naar jouw ‘ideale klant’. Wie is dat precies en waar bevindt die zich? Je kunt die vraag uiteraard letterlijk proberen te beantwoorden door naar demografische gegevens te kijken, maar minstens net zo belangrijk in 2022 is goed te kijken naar welke ‘content’ jouw ideale klant graag voorbij ziet komen. Bedenk goed welke waarde jij kunt toevoegen aan jouw product of dienst en maak vervolgens een plan om daar zo goed mogelijk over te schrijven of te ‘vloggen’. Dat is wat ons betreft de essentie van digitale marketing.
Social media kan hierbij een grote kans, maar ook een grote valkuil zijn. Net zoals je met jouw product of dienst niet op ieder platform kunt verkopen, kun je jouw content niet goed op ieder platform tegelijkertijd aanbieden. Heb je een product of dienst bedacht voor ‘Generation Z’? Dan is de kans kleiner dat zij jouw product vinden op Facebook of LinkedIn. Andersom hoef je een doelgroep van 60 jaar en ouder niet te verwachten op TikTok. Jouw doelgroep bepaalt dus voor een groot deel waar je jouw product of dienst het beste kunt presenteren.
Het is echter net zo belangrijk om te bedenken welk platform wat het beste past bij jou. Het gaat immers om de start van jouw bedrijf en daarbij moet jij het meeste werk verzetten! Zeker aan het begin! Probeer dus net zo goed te denken uit jouw eigen (ondernemers)kracht en creativiteit. Maak een slimme keuze waar je jouw boodschap wilt verkondigen en ga vervolgens gewoon aan de slag. Als je consequent blijf publiceren, weten mensen uiteindelijk jou te vinden, in plaats van andersom!
Conclusie
Over het starten van een bedrijf is ontzettend veel geschreven en waarschijnlijk heb je al heel wat tips en lijstjes gelezen op internet. Wat ons opvalt is dat veel tips en adviezen goed bedoeld zijn, maar wellicht niet de nadruk leggen op de juiste elementen. In dit artikel hebben wij geprobeerd de nadruk te leggen op drie elementen die volgens ons ontzettend belangrijk zijn. Het bepalen van een goed concept is vaak nog enigszins subjectief, maar het ontwerpen en bouwen van een goede website of webshop is dat eigenlijk niet. Ook het vermarkten van je product of dienst kan zoveel tijd en energie kosten, dat je het overzicht kwijt raakt. Dat betekent dat je soms bereid moet zijn om de hulp van experts te vragen. Hiervoor moet je uiteraard weer durven investeren in jouw idee, maar dat is natuurlijk de essentie van ondernemen.
Mocht je een keer willen praten over het starten van een eigen bedrijf, dan nodigen wij je graag uit om ons eens te bellen of te mailen. Zoek je hulp bij het ontwerpen en vermarkten van jouw blog of webshop? Graag vertellen we je wat onze adviezen zijn op basis onze ervaringen met het werken van verschillende klanten en bedrijven. Ook wij zijn immers ooit gestart met ‘slechts’ een idee…